Στον αέρα αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη

Στον αέρα αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη

Αρ. Πρωτ. 16954/26.05.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δεκάδες είναι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, που βρίσκονται για μήνες το τελευταίο διάστημα στην αναμονή, καθώς η οικονομική κρίση και τα τεράστια ελλείμματα των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, καθυστερούν σημαντικά την καταβολή αποζημιώσεων για ιατρικά λάθη. Επί χρόνια περιμένουν ασθενείς, που δικαιώθηκαν για ιατρικά λάθη σε δημόσια νοσοκομεία, τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Τα νοσοκομεία εξαιτίας των ελλειμμάτων τους δηλώνουν αδυναμία καταβολής των ποσών, που έχουν αποφασιστεί από τα δικαστήρια. Τα ποσά αυτά διογκώνονται σε καθημερινή βάση, αφού όσο διάστημα καθυστερούν οι καταβολές από τις διοικήσεις, επιβαρύνονται με τόκους που φτάνουν το 6% ετησίως.

Οι αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη μετρώνται σε εκατομμύρια ευρώ, η αδυναμία καταβολής των αποζημιώσεων, όμως, σε ασθενείς που υπέστησαν βλάβες ή ακόμη και έχασαν τη ζωή τους από ιατρικά λάθη, εξοργίζει τους ίδιους και τους συγγενείς τους. Η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων ήταν και πολλές φορές εξακολουθεί να είναι μεγάλη, παρόλα αυτά, όμως, η αδράνεια εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να διεκπεραιώσει άμεσα τα ζητήματα της καταβολής αποζημιώσεων προς τους ασθενείς ή τους συγγενείς όσων υπέστησαν βλάβες από ιατρικά λάθη ή έχασαν τη ζωή τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για όσους υπέστησαν ιατρικά λάθη και δικαιώθηκαν από τη δικαιοσύνη;

Απάντηση Υπουργείου